Indavideó

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Jó nekünk!

Miért kell az életünket mindig újra írni?

Friss topikok

  • teknős: @blah: Bizonyítékod is van rá, vagy csak óvodás szintű a vitakultúrád? (2013.04.09. 13:49) Politikai erőszak Magyarországon!?
  • sazoland: @mokevar: Időnként a korom ellenére naivnak tűnök. Talán az is vagyok. De még hiszek abban, hogy v... (2013.04.08. 21:31) Ha én lennék a miniszterelnök...!
  • sazoland: Ezek a rohadt közvetítők szegény bankárokat ilyen dologra kényszerítették és ezt is megetették az ... (2011.12.23. 20:53) Végre megvan a bűnös!!!
  • sazoland: Úgy találnak ki adót, hogy azt sem tudják mit akarnak. Nincs megfogalmazva, mi az egészségtelen. A... (2011.06.29. 22:02) Hamburgeradó? Chipsadó? Vagy mi?
  • sazoland: Gyalázat! Amennyit a demokrácia ellen ebben az egy évben bűnöztek, eddig csak a Rákosi féle banda ... (2011.05.27. 22:46) Töröljük a Kádárkorszakot!

Linkblog

2012.06.15. 15:51 sazoland

Miért kerül annyiba?

A Mai nap olvastam, hogy a mezőgazdasági miniszterünk vérlázítónak tartja azt a viselkedést, amit a nagy áruházláncok tanúsítanak a magyar tejjel kapcsolatban.

Ez bennem elindított egy gondolatot. Azt olvastam, hogy a nagy láncok a magyar tej árának kalkulálásakor minden kalkulációs szorzót figyelembe vesznek, míg a külföldi tej esetében nem alkalmazzák a költségszorzókat. Így ugyanaz a tej, ha magyar drágább lesz. Hangsúlyozom, nem értek hozzá, nem láttam még bele ilyen árkalkulációba.

De: Ha ez így van, akkor miért van az, hogy a magyar tejet az Auchanban 169,- Ft-ért kapom meg, míg a CBA-ban 265,- Ft-ért? Ha a fent levezetett kalkuláció igaz, akkor a CBA mekkora haszonkulccsal dolgozik? Ha a fenti kalkuláció igaz, akkor a CBA miért tudja ugyanannyiért adni a külföldi UHT tejet, mint a Tesco? Bennem inkább az a kérdés fogalmazódik meg, hogy miért van az, hogy a magyar mezőgazdasági termékek minden fronton lényegesen drágábbak, mint a külföldiek? Ha itt gazemberek a nagy láncok, akkor miért kapom meg Szlovákiában is ugyanannyiért a szlovák tejet, mint itthon? De miért igaz ez Ausztriára is. Tényleg egy világszintű mezőgazdasági összeesküvés van Magyarország ellen? A Tesco tényleg lemond a hasznáról a világ összes országában, csak, hogy a magyar tejipart tönkretegye? Miért olcsóbb a külföldi sajt, a külföldi tej, a külföldi krumpli, a külföldről származó liszt, és még folytathatnánk. Miért? Az, hogy a kereskedelem csúnyán felveri az induló, termelői árat, az tény. Nem a multik, hanem a kereskedelem. Hiszen, ha bemész egy kis boltba, mindent drágábban kapsz, mint a multiban, aztán még a haszna is kisebb. De ha külföldön bármilyen élelmiszert el tudnak adni olcsóbban mint nálunk, nem lehet, hogy a magyar termelési és kereskedelmi viszonyokat, folyamatokat kellene megvizsgálni? Tudom, mindig egyszerűbb felelőst keresni és megtalálni idegenben, mint saját magammal szembe nézni, de számomra rendkívül unalmas már, hogy mindenki hülye, csak mi nem, mindenkinél jobban csinálunk mindent, aztán még sincs annyi pénze az embereknek, hogy magyar terméket vásároljanak. A külföldi itthon is olcsóbb és külföldön is.

Ideje volna önvizsgálatot tartani a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő cégeknek.   

Szólj hozzá!

Címkék: multi tesco auchan mezőgazdaság tej tejárak CBA külföldi termékek


A bejegyzés trackback címe:

https://atszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr1004590574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása