Indavideó

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Jó nekünk!

Miért kell az életünket mindig újra írni?

Friss topikok

  • teknős: @blah: Bizonyítékod is van rá, vagy csak óvodás szintű a vitakultúrád? (2013.04.09. 13:49) Politikai erőszak Magyarországon!?
  • sazoland: @mokevar: Időnként a korom ellenére naivnak tűnök. Talán az is vagyok. De még hiszek abban, hogy v... (2013.04.08. 21:31) Ha én lennék a miniszterelnök...!
  • sazoland: Ezek a rohadt közvetítők szegény bankárokat ilyen dologra kényszerítették és ezt is megetették az ... (2011.12.23. 20:53) Végre megvan a bűnös!!!
  • sazoland: Úgy találnak ki adót, hogy azt sem tudják mit akarnak. Nincs megfogalmazva, mi az egészségtelen. A... (2011.06.29. 22:02) Hamburgeradó? Chipsadó? Vagy mi?
  • sazoland: Gyalázat! Amennyit a demokrácia ellen ebben az egy évben bűnöztek, eddig csak a Rákosi féle banda ... (2011.05.27. 22:46) Töröljük a Kádárkorszakot!

Linkblog

2012.11.13. 21:38 sazoland

Nem értek hozzá, csak leírom amit hallottam!

Erről a kérdésről azért nem írtam eddig, mert nem tudom elkerülni, hogy kiteregessek néhány dolgot a magánéletemből. Pedig annyira az nem érdekes.

Szüleim egyszerű magyar emberek voltak. Nagyon nagy tiszteletben tartottam anyám hűségét, kitartását, kifogyhatatlan erejét és önfeláldozását. Rendkívül tiszteltem apám bölcsességét, felnéztem férfiasságára, határozottságára. Nagyon szerettem őket.

Édesanyám a viharsarokból egy kis faluból származik. Egyszerű szorgalmas parasztcsalád volt az övék. Mint ilyenek mélyen vallásos emberek voltak, Római katolikusok. Nagyapám tehetős parasztember volt. Volt jó néhány kataszteri hold földje, amin gazdálkodott. A háború befejezése az elsők között érte őket. Anyám mesélte, hogy nagyon féltek a szovjet katonáktól de kellemes meglepetés volt, bár a németek kiürítették a spájzokat, az oroszok adtak enni. Na persze ő sem mesélt csodákról és ő sem mondta, hogy az oroszok szentek voltak. Aztán lassan megjött az új világ igazi arca. Nagyapámat kuláknak kiáltották ki, elvitte őt a fekete autó és a családja hónapokig azt sem tudta él-e még. Anyám ettől kezdve gyűlölte a kommunistákat és félt tőlük. Aztán a sors mást dobott neki.

Apám egyszerű polgári családban nőtt fel egy vidéki városban, sváb család leszármazottjaként. Nagyapám a háború vége előtt érezte, hogy nem lesz hálás dolog német névvel élni ebben az országban, ezért az erdélyi névjegyzékeket átolvasva talált egy tiszta magyar nevet, melyet felvett. A háború befejezése, már ezen a néven találta a családot. Apám a besorozása napján döntött, nem háborúzik senki ellen. Az utolsó másfél évet nyugat európai szökéssel töltötte. Amikor megtudta, hogy vége a háborúnak, azonnal haza indult. Amikor átlépte az osztrák.magyar határt, száz métert sem ment és elfogták az oroszok és meg sem álltak vele az egyik szovjet hadifogolytáborig. Öt évet töltött kint. Még kint volt, amikor egy több hónapos késéssel megérkezett hazai újságban (talán Szabad Nép) olvasta Rákosi Mátyás beszédét, amiben azzal büszkélkedett, hogy hazahozták az utolsó magyar hadifoglyot is. Apám igazán ekkor utálta meg a kommunistákat. Aztán a sors mást dobott neki.

Anyám otthagyta a vidéket és Pestre költözött. Apám 56' után kommunista körökben forgott, nemsokára tagja volt az MSZMP-nek. És ez a két ember szerelmes lett egymásba. Nem kaptam vallásos neveltetést, de nem volt a lakás kommunista szemináriumok helyszíne sem. Tiszta baloldali gondolkodású volt a neveltetésem. Apám hiába vallotta magát kommunistának természetes volt neki, hogy anyámat tisztelve megkereszteltette a gyerekeit. Nagyon kiegyensúlyozott volt a család. Az új világban apám az MSZP-re, anyám a FIDESZ-re szavazott. Hát így élték, éltük mi az életünket.

Manapság egyre több szó esik Mindszenty József bíborosról. Persze apám nem túl nagy tisztelettel beszélt róla, anyám pedig igazi katolikusként tisztelettel. Egy valami azóta is a fülemben cseng. A forradalomról rengeteget beszéltünk otthon. Anyám forradalomnak hívta, apám azt mondta nem tudja mi volt. Anyám a paraszt gondolkodás egyszerűségével fogalmazott és alkotott véleményt. Igazi antikommunistaként mesélte el a kezdetét, a lefolyását és a végét is. Ő mondta nekem, hogy végtelen hit volt aminek köszönhető volt a kezdet. Az egymással szembeni bizalmatlanság fokozott kialakulása volt az oka, hogy a harcolók lassan elszigetelődtek. A tetőpont, pedig Mindszenty bíboros beszéde volt, ahol a a földek visszaadásáról, a lakások, házak, kastélyok csőcseléktől való megtisztításáról beszélt. Ez olyan szinten rémisztette meg az embereket, hogy a harcolóktól teljesen elfordultak. Megszűnt az az óriási tömeg háttér, ami néhány héttel előbb még megvolt. Ez halálra ítélte el a forradalmat. Anyám többször elmondta: Mindszentynek volt köszönhető a bukás. Azt mesélte, a huszonharmadikán felkelt népet semmilyen hadsereg nem tudta volna elsöpörni, csak atombombával. A Mindszenty beszéd után a tömeg csalódott lett, megijedt, elfásult. Egyre többen mentek haza, bújtak el.

Ez volt az egyetlen amiben apám és anyám teljesen egyetértettek.

Nem tudom hogyan történt hiszen én csak a forradalom után két és fél hónappal születtem meg. De anyám nekem soha nem hazudott és soha nem gyártott összeesküvés elméleteket. Ő csak egy egyszerű józan paraszt volt.

Szólj hozzá!

Címkék: bukás szovjet forradalom szenvedés bíboros mindszenty oroszok katonák fogolytábor


A bejegyzés trackback címe:

https://atszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr714905892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása